Individuele therapie

Individuele systemische therapie | Acceptance and Commitment Therapy (ACT) | Coaching bij seksproblemen | Schematherapie

Afbeelding Janet Nieuwland
Afbeelding bij Individuele systemische therapie

Individuele systemische therapie

In een individuele systemische therapie worden jouw interactiepatronen die je hebt met belangrijke anderen in jouw omgeving onderzocht. We kijken naar verschillende zienswijzen, we proberen interacties en contexten in beeld te krijgen en we denken na over de effecten van deze beïnvloeding op jouw als individu. Jouw individuele identiteit komt namelijk tot stand in de voortdurende uitwisseling met andere mensen.

Tijdens de therapie praten we over individuele- en familiegeschiedenis, sociale klasse, etniciteit, geloof en seksuele voorkeuren. Al deze elementen vormen jouw familie-verhaal. Samen gaan we kijken of jij verder kunt met dit verhaal of niet.

Afbeelding bij Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT leert je om op een zachtaardige manier om te gaan met alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken.

Stel je voor dat je zou leren om je gedachten niet meer zo serieus te nemen en dat je weer onbevangen in het hier en nu zou komen te staan. Stel dat je in staat bent om alles wat je liever niet zou willen ervaren te omarmen, waardoor je het gevecht met je angsten niet meer aan hoeft te gaan.

Stel dat je een nieuwe, zachtaardige relatie met jezelf creëert, los van je (negatieve) zelfbeeld en alles wat je van jezelf moet. Wat als je zou ontdekken hoe jij je leven het liefst vorm zou willen geven en je tools krijgt aangereikt die je in staat stellen om je eigen pad te gaan bewandelen?

Klinkt dat goed? Dan is deze therapie iets voor jou!

ACT is niet specifiek voor een bepaalde diagnose of stoornis ontwikkeld. ACT focust zich op het functioneel leren omgaan met klachten, zodat je moeilijke, maar waardevolle, ervaringen niet langer vermijdt. Het maakt dus niet echt uit wat de klachten precies zijn.

Coaching bij seksproblemen

Voor veel mensen is dit geen gemakkelijk onderwerp om over te praten, terwijl er vaak wel veel vragen zijn. Bijvoorbeeld over lust, seksuele opwinding, seksueel genot, pijn bij seks, orgasmes, fetisjen, fantasieën, lichaamsvocht en meer.

De onderliggende vraag is meestal:

Ben ik normaal?

Het antwoord is bijna altijd: ja.

Seksuele opwinding, lust en het orgasme zijn praktisch universele ervaringen, maar wanneer en hoe we ze ervaren hangt grotendeels af van de gevoeligheid van jouw 'rem' en jouw 'gaspedaal' en de context waarbinnen dit plaatsvindt. Hoe jouw 'rem' en 'gaspedaal' zijn afgesteld gaan we onderzoeken in de therapie. Belangrijk hierbij is het uitgangspunt dat de ene afstelling niet beter of slechter is dan de andere; ze zijn gewoon anders (Emily Nagoski).

Het doel van de coaching is dat je seksuele relatie met jezelf en je partner verbetert.